bröst av 4 ripor
smör
salt och peppar

8 stjälkar blekselleri
1 schalottenlök
smör
2 1/2 dl vispgrädde
150 g cheddarost, riven
salt och peppar

150 g bacon
2 schalottenlökar
1 l kantareller
salt och peppar

Rödvinssås se recept såser fågel

 

1.    Skär sellerin i 10 cm bitar.
2.    Koka dem i lättsaltat vatten 2-3 minuter.
3.    Häll av i durkslag och skölj med kallt vatten.
4.    Skala och finhacka schalottenlöken och fräs i smör i en kastrull i 1-2 minuter.
5.    Häll på grädden och koka upp.
6.    Tillsätt osten och låt den smälta.
7.    Smaka av med salt och peppar.
8.    Lägg sellerin i en ugnssäker form.
9.    Slå över ostsåsen och ställ åt sidan så länge.
10.  Sätt ugnen på 175°C.
11.  Salta och peppra ripbrösten.
12.  Bryn dem runt om i lite smör.
13.  Stek färdigt i ugnen i 5-8 minuter.
14.  Tärna baconet och fräs i en rymlig stekpanna.
15.  Lyft ur det och häll bort överflödigt fett.
16.  Skala och finhacka schalottenlöken.
17.  Rensa svampen och fräs den i stekpannan tills all vätska kokat bort.
18.  Tillsätt löken och fräs i 1-2 minuter.
19.  Smaka av med salt och peppar
20.  Höj värmen i ugnen till 200°C.
21.  Gratinera sellerin i 3-4 minuter eller tills den har fått fin färg.
22.  Blanda ner baconet i svampen.
23.  Skär köttet och servera med selleri, svamp och rödvinssås.

 

 

Ripbröst med kantareller o rödvinssås
4 portioner