2 ripor
2 persiljekvistar
1,5 liter vatten
3 dl crème fraiche
hel vitpeppar
3 dl grädde
salt 1 msk soja
2 cm morot
1 msk sherry
5 cm purjolök

 

1.    Koka de väl sköljda och urtagna riporna i vatten och salt.
2.    Skumma väl.
3.    Tillsätt kryddor, peppar och grönsaker.
4.    När riporna är möra (ca 20 minungripa) tas dessa upp.
5.    Buljongen kan fortsätta att koka.
6.    Ta tillvara ripköttet.
7.    Knäck benen på skroven och lägg tillbaka dessa i buljongen.
8.    När köttetkallnat något är det lätt att finhacka för hand eller i en matberedare.
9.    Köttet får inte bli mosigt.
10.  När buljongen kokat ned till ca 8 dl.
11.  Silas den och reds eventuellt med en aning arrowrot.
12.  Tillsätt grädden och crème fraiche.
13.  Nu kan köttet få koka med ca 2 min.
14.  Sherry förhöjer smaken ytterligare.
15.  Tillsätt soja om inte soppan är tillräckligt salt sen tidigare.
16.  Garnera med hackad persilja.
17.  Enda tillbehöret till ripsoppa är sprödvärmt tunnbröd.

 

 

Ripsoppa
6 portioner