400 g rökt lax
salt, peppar
kajenpeppar, muskot
3 äggvitor
1 ägg
2 1/2 dl grädde
4 msk löjrom

Gurksallad
1 gröngurka
1/2 dl gräddfil
2 msk hackad gräslök
salt, peppar

 

1.    Skär laxen i små bitar och kör i matberedare till slät pure.
2.    Lägg laxpuren i en skål.
3.    Ställ den i en bunke med is.
4.    Peppra och strö på lite kajen och muskot.
5.    Tillsätt äggvitor och ägg och blanda väl.
6.    Rör försiktigt ner grädden lite i taget.
7.    Smörj en terin eller limpform.
8.    Lägg i laxmassan och täck med smord aluminiumfolie.
9.    Grädda i vattenbad i 175 grader ca 45 minuter.
10.  Låt pastejen svalna och stå i kylen ett dygn.
11.  Skala gurkan och klyv den på längden.
12.  Gröp ur kärnhuset.
13.  Skär halvorna i 1/2 cm tjocka skivor.
14.  Lägg i ett durkslag, strö på salt.
15.  Låt stå och safta av sig ett par timmar.
16.  Blanda med graddfil, gräslök och peppar.
17.  Lossa den kalla pastejen runt kanterna med en vass kniv.
18.  Doppa formen hastigt i hett vatten.
19.  Stjälp upp och skär i skivor.
20.  Lägg upp gurksallad på salladsblad.
21.  Placera pastejskivorna ovanpå.
22.  Garnera med löjrom.
23.  Servera.

 

 

Rökt laxpastej med gurksallad
6 portioner