50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
12 dl vetemjöl + lite till utbakning
uppvispat ägg
vallmofrö

 

1.    Smält smöret i en kastrull.
2.    Häll i mjölken och värm till 37 grader.
3.    Dela sönder jästen i en bunke.
4.    Rör ut jästen med lite av degspadet.
5.    Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och mjöl.
6.    Arbeta ihop till en smidig deg.
7.    Jäs den övertäckt i bunken ca 30 min.
8.    Knåda degen lätt på mjölat bakbord.
9.    Rulla ut till 3 längder.
10.  Dela varje längd i ca 10 bitar och forma till runda bullar.
11.  Lägg de på plåtar med bakplåtspapper.
12.  Klipp ett kryss på toppen av varje bröd.
13.  Jäs brödet under bakduk ca 30 min.
14.  Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrö.
15.  Grädda 8-10 min i mitten av ugnen i 225 grader.
16.  Låt brödet svalna på bakgaller under bakhandduk.

 

 

Rosenbröd
ca 30 st