2 bringor av rådjur
2 tsk salt
12 skivor bacon
4-6 gelatinblad
2 vitlöksklyftor
5 dl klippta, färska kryddörter
som persilja, timjan, rosmarin, salvia, mejram, gräslök

Till kokning

vatten
1 gul lök
1 lagerblad
10 enbär
1 morot

 

1.    Bena ur och putsa bringorna.
2.    Gnid in dem runt om med saltet.
3.    Bred sedan ut köttet och täck med baconskivorna.
4.    Lägg gelantin blad i kallt vatten cirka fem minuter.
5.    Pressa en vitlöksklyfta över varje bringa.
6.    Fördela kryddörterna över det hela.
7.    Krama ur gelantin bladen och veckla ut dem försiktigt.
8.    Lägg ut dem över det kryddgröna, det bör räcka ganska bra.
9.    Rulla nu ihop rullarna hårt och knyt sen med bomullssnöre.
10.  Vill man ha extra mycket smak låt dem ligga i kylen i ett dygn.
11.  Mät upp så mycket vatten i en kastrull så att det kommer att täcka rullarna.
12.  Koka upp vattnet med lök, kryddor och morot.
13.  Lägg i rullarna och koka sakta på svag värme med locket på glänt.
14.  cirka 50 minuter.
15.  Om bringorna kommer från äldre djur kan rullarna koka upp till 1½ timme.
16.  Låt rullarna kallna.
17.  Skiva dem sedan tunt.
18.  Servera på en sallads bädd som förrätt
19.  Med nykokt färskpotatis som huvudrätt.
20.  Gräddfil smaksatt med senap passar bra till i bägge fallen.

 

 

Rulle av rådjur
6 - 8 portioner