2 mjöliga stora potatisar
500 g rotselleri
5 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 timjankvist, färsk eller torkad
1 lagerblad
4 dl mjölk
(maizenaredning)
salt, vitpeppar
1 dl vispgrädde eller crème frâiche
timjan att strö på vid servering

 

1.    Skala potatis och selleri.
2.    Grovriv båda sorterna i matberedaren.
3.    Lägg genast i sjudande vatten.
4.    Tillsätt smulade buljongtärningar, timjankvist och lagerblad.
5.    Koka massan riktigt mjuk, ca 10 minuter.
6.    Plocka ur kvist och blad.
7.    Mixa soppan så jämn som möjligt.
8.    Tillsätt mjölk.
9.    Red av med maizenaredning om du vill ha soppan krämigare.
10.  Smaka av.
11.  Så här långt kan man förbereda och förvara i kallt utrymme.
12.  Hetta upp soppan strax före servering.
13.  Vispa grädden fast och vänd ner den i soppan.
14.  Ta annars crème frâiche.
15.  Smula över timjan och servera med ett gott bröd.

 

 

Sellerisoppa krämig
4 portioner