400 g Fiskfilé; havskatt, lax eller pigghaj
4 Havskräftor
20 Blåmusslor; skalade på burk går bra
20 Räkor; skalade

TILL SOPPAN

1 Fänkål
1 Morot
1 Gul lök
1 Purjolök
1/2 Selleristjälk
2 Tomater
2 Vitlöksklyftor
37 cl Vitt vin; 1/2 flaska
1/2 dl Tomatpuré
1 g Saffran; 2 paket
1 msk Smör
1 liter Fiskbuljong; tärning är ok
1 tsk Timjan; färsk hackad
2 Lagerblad
Salt
Cayennepeppar

TILL AIOLIN

4 Vitlöksklyftor; ev mer
1 Ägg
2 nypor Salt
2 1/2 dl Olja
1 msk Citronsaft; ev upp till 2 tb
1/2 nypa Cayennepeppar

TILL SERVERINGEN

1 dl Lagrad ost; riven
Rostat vitlöksbröd

 

1.    Skala och tärna alla grönsaker fint.
2.    Fräs dem i smör några minuter.
3.    De skall bara bli mjuka och inte få någon färg.
4.    Rör ner tomatpuré och saffran.
5.    Häll i vinet.
6.    Koka ihop vätskan tills hälften återstår.
7.    Blanda sedan vätskan med fiskbuljongen i en rejäl gryta.
8.    Tillsätt timjan och lagerblad.
9.    Låt soppan koka försiktigt i ca 20 minuter.
10.  Smaksätt med salt och peppar.
11.  Gör aiolin under tiden.
12.  Skala vitlöksklyftorna.
13.  Kör vitlök, ägg och salt ca 15 sekunder i matberedare.
14.  Späd med oljan under mixning.
15.  Smaksätt med citronsaft och cayennpeppar.
16.  Dela fiskfiléerna i några centimeter stora bitar.
17.  Lägg i fisk- och skaldjursbitarna när 5 minuter återstår.
18.  Servera med rien ost, aioli samt rostat vitlöksbröd.

 

 

Skärets fisksoppa
4 portioner