1 st ripa
2 st smördegsplattor (20x15 cm)
2 skivor parmaskinka
2 msk grovhackad mandel
2 msk riven parmesanost
4 st basilikablad
olivolja
3 dl tärnade morötter, selleri, palsternacka
25 gr smör
½ dl vetemjöl
svart vinbärsgelé
1 tsk tomatpuré
krossad vitpeppar
salt
1 st morot i avlånga slantar
½ paprika i strimlor
½ dl squash i stavar
½ dl purjolök i strimlor
1 msk äppelcidervinäger
½ vitlöksklyfta

 

1.    Stycka ur bröstet ur ripan.
2.    Bryn skrovet och fyll sedan på med vatten.
3.    Koka tillsammans med 1 dl tärnade morötter, selleri o palsternacka i 1 ½ timme till en fond.
4.    Smält smöret i en kastrull.
5.    Rör ner mjölet och bryn tills det doftar nöt.
6.    Späd med 5 dl av fonden.
7.    Lägg ner 1 dl grönsakstärningar.
8.    Koka ner till hälften och sila av.
9.    Späd med ytterligare 5 dl fond.
10.  Tillsätt resterande grönsaker samt tomatpurén.
11.  Koka ner till hälften och sila av.
12.  Smaka av med gelé, peppar och salt.
13.  Späd ev med mer fond.
14.  Bryn ripbrösten i smör.
15.  Lägg en skiva parmaskinka på varje smördegsplatta.
16.  Lägg ripbrösten ovanpå och fördela fyllningen över.
17.  (mandel, parmesanost, basilika och olivolja).
18.  Vik över smördegen och gör ett paket.
19.  Grädda i 175 grader i ca 10 minuter.
20.  Koka morötterna i saltat vatten till alldente.
21.  Tillsätt paprika och purjolök mot slutet.
22.  Stek squash i smör.
23.  Blanda allt med "basilikadressingen".
24.  Blanda ihop olivolja och vinäger.
25.  Tillsätt 4 st hackade basilikablad och pressa ner vitlöken.
26.  Rör allt till en jämn dressing.
27.  Servera med mandelpotatis.

 

 

Smördegsinbakad ripa
2 portioner