VANILJSÅS
1 st vaniljstång
5 dl mjölk
6 st äggulor
1,25 dl socker

SNÖÄGGEN

6 st äggvitor
1 nypa salt
1,75 dl socker

 

1.    Klyv vaniljstången och skrapa ur innehållet blada med mjölken.
2.    Koka upp.
3.    Vispa gulor och socker pösigt.
4.    Vispa ner den heta mjölken i äggen.
5.    Häll tillbaka i kastrullen och sjud upp under livlig vispning.
6.    Häll genast över såsen i en skål och vispa den sval.
7.    Värm ca 3 cm vatten i en traktörpanna, häri ska snöäggen pocheras.
8.    Vispa vitorna skummiga med salt tillsätt1/2 dl socker fortsätt vispa.
9.    Tillsätt resten av sockret lite i taget under vispning
10.  Ta upp bollar av smeten med sked.
11.  Sjud dem ett par minuter och passa att det inte börjar koka.
12.  Ta upp med hålslev och lägg att rinna av och kallna på dubbel handduk.
13.  Lägg såsen som spegel med äggen på.

 

 

Snöägg i vaniljsås
4 - 6 portioner