1 orre på 1-1.½ kg, plockad och urtagen, Spar levern till såsen
salt och nymald svartpeppar
ca 5 dl repade rödavinbär
4-5 bacon skivor
smör och lite vatten till grytstekningen

Mesost sås

4 dl grädde
100 gr getmesost
1/2 tsk salt
2 msk röd vinbärsgelé
lite sky eller 1/2 dl buljong
den stekta levern från orren

 

1.    Skölj och torka ur fågeln.
2.    Krydda inuti med salt och peppar.
3.    Fyll orren med röda vinbär.
4.    Sy ihop och bind upp med steksnöre.
5.    Stekning i gryta
6.    Smält lite smör i en lagom stor gjutjärnsgryta.
7.    Bryn fågeln runt om.
8.    Strö på lite salt och peppar.
9.    Lägg den sedan med bröstet uppåt i grytan och täck med baconskivorna.
10.  Häll på vatten så grytbotten täcks.
11.  Sänk värmen och låt orren bräsera 50-60 minuter.
12.  Levern får steka med halva tiden.
13.  Stekning i ugn
14.  Gnid in orren med salt och peppar.
15.  Placera den i en ugnsform med bröstet uppåt.
16.  Täck med baconskivor.
17.  Stek i 175 grader ca 50 minuter.
18.  Låt levern steka med halva tiden.
19.  Till såsen hälls gräddmjölken i en kastrull.
20.  Lägg i mesosten och låt den smälta på svag värme.
21.  Rör om ibland.
22.  Tillsätt gelé och salt.
23.  Låt sjuda en stund.
24.  När fågeln är färdigstekt hälls eventuellt sky eller buljong i såsen.
25.  Passera den stekta levern och blanda även den i såsen.
26.  Smaka av.
27.  Tranchera orren med vass kniv.
28.  Servera med Hassselbackspotatis, mesost såsen och vinbären från fyllningen.
29.  

 

 

Stekt Orre med rödavinbär
4 - 6 portioner