2 tjädrar
2 späckskivor
buljong
3 dl grädde
smör eller margarin
salt

Gräddsås

Fågelsky
eventuellt smaksatt med viltfond på flaska
2 dl het vispgrädde
2–3 msk vetemjöl
rönnbärsgelé
salt

 

1.    Tag ur tjädern skölj, torka och salta den inuti.
2.    Lägg späckskivorna mellan skinnet och bröstköttet.
3.    Bind fast och bryn försiktigt runt om.
4.    Steks tjädern i ugn läggs späcket på bröstet.
5.    Späd med buljongen och grädden.
6.    Brässera den på svag värme tills saften är svagt rosafärgad när man sticker i låret.
7.    Sila skyn och häll lite i en gryta.
8.    Tillsätt mjölet och bryn det sakta.
9.    Späd med skyn och den heta grädden lite åt gången.
10.  Tag i gelén och salta.
11.  Skär upp tjädern.
12.  Servera med någon grönsak, sallad och gelé, potatiskaka eller råstekt potatis.

 

 

Stekt tjäder med gräddsås
8 portioner