1½ kg stenbit
1 liter vatten
1½ tsk salt
1 purjolök
1 lagerblad
8 svartpepparkorn
1 liten kvist eller ½ tsk timjan
1 persiljekvist
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
1 dl kaffegrädde
½ fiskbuljongtärning
peppar

 

1.    Be att få fisken flådd och urtagen i fiskaffären.
2.    Lägg fisken i saltat vatten i en kastrull.
3.    Koka upp och skumma av.
4.    Skölj purjolöken och skär den i skivor.
5.    Tillsätt kryddor, purjolök och persilja till fisken.
6.    Låt det sjuda i ca 10 minuter.
7.    Ta upp fisken och sila spadet.
8.    Fräs matfett och mjöl i en kastrull.
9.    Späd med fiskspadet. Låt soppan koka några minuter.
10.  Tillsätt grädden.
11.  Smaksätt eventuellt med en smulad fiskbuljongtärning och peppar.
12.  Skär upp fiskköttet i mindre benfria bitar och lägg ned dem i soppan.
13.  Finns det rom i fisken, kokas den och serveras i soppan.

 

 

Stenbitssoppa
4 portioner