800 g dovhjortsstek
200 g svamp
t.ex. kantareller och champinjoner
1/2 schalottenlökar, tärnade
smör eller olja
50 g tärnat sidfläsk
1 äpple, skalat och tärnat
2 msk hackade örter
t.ex. dragon, timjan och persilja
salt, peppar
bindgarn

 

1.    Hacka svampen och fräs den med löken i lite smör eller olja.
2.    Salta och peppra.
3.    Fräs sidfläsket och äppelhacket separat.
4.    Blanda svamp, lök, sidfläsk, äpple och örter.
5.    Låt kallna.
6.    Klipp upp nätet kring steken.
7.    Följ med en kniv mellan hinnorna.
8.    Skär ett snitt längs hela steken.
9.    Ungefär halvvägs in mot mitten.
10.  Skär två vinklar åt varje sida.
11.  Det ska likna ett upp och nervänt T.
12.  Vik ut till en platta.
13.  Fördela fyllningen.
14.  Fös ihop köttet, så att biten blir hel igen.
15.  Bind upp med garn.
16.  Bryn steken runt om i smör eller olja.
17.  Salta och peppra.
18.  Stick in en termometer och stek i 175° ugn till 55-60°.
19.  Beroende på hur rosa du vill ha köttet.
20.  Det tar oftast en knapp timme.
21.  Låt köttet vila i folie i minst 10 minuter.
22.  Skiva upp steken.
23.  Servera gärna med en krämig potatisgratäng.

 

 

Svampfylld dovhjort
6 portioner