Tjäder 1,0 styck
Späck / bacon 6,0 skivor
Salt & peppar

Sås
schalottenlök 2,0 st små
Morot 0,5 st stor
Stjälkselleri 0,5 stjälk
Persilja (färsk) 4,0 kvistar
Vinbär (svarta) 2,0 msk
Rödvin 3,0 dl
Vatten 8,0 dl
Oxfond (konc.) 3,0 msk
Smör 30,0 gram
Stärkelsemjöl 8,0 tsk

Tillbehör:
Grönsaker 200,0 gram t.ex. sockerärter
Potatis 8,0 styck
Salt till smaksättning
Ströbröd

 

1.    Flå tjädern, ta ur inälvor. Behåll hjärtat och lägg åter i fågeln.
2.    Salta och peppra invändigt och utvändigt. Lägg späck el. bacon ovanpå.
3.    Bind ihop benen med snöre.
4.    Sätt ugnen till 200 grader.
5.    Skala potatisen, skär av en tunn skiva så att den står rakt i ugnen.
6.    Skiva potatisen, men inte ända ner. Salta och häll på lite ströbröd.
7.    Bryn vardera sidan av fågeln i panna på medelhög värme.
8.    Lägg potatis och fågel på ungsgaller med plåt under.
9.    Stektid potatis ca 60 min och fågeln ca 45 min.
10.  Skala och skär grönsakerna.
11.  Koka dem i lättsaltat vatten på medelvärme tills de är al dente.
12.  Sås: Fräs lök, finskurna rotsaker & persilja några minuter på medelvärme.
13.  Tillsätt vatten, fond, rödvin.
14.  Tillsätt sky från steken, sila såsen i en kastrull och tillsätt ev. lite stärkelsemjöl.
15.  Låt sedan sjuda på lägsta värme ca 5 min.
16.  Tag av från värmen och tillsätt ev. en smörklick och vinbär.
17.  Ta ut fågeln och låt vila 10 min omslagen.
18.  Skär ut lår och bröst.
19.  Lägg upp på tallrik.

 

 

Tjäder med Hasselbackspotatis
4 portioner