1,2-1,5 kg fryst benfritt älgkött

Örtlag:
1 liter vatten
1 dl salt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ msk krossade svartpepparkorn
1 rejäl bunt färska örtkryddor t.ex. basilika, timjan, rosmarin
1 knippe persilja

 

1.    Lägg det frysta köttet i en ugnssäker form.
2.    Sätt in formen i nedre delen av ugnen ca 3-4 timmar, temp 60 grader.
3.    Stick sedan in en köttermometer i den tjockaste delen.
4.    Stek köttet i 10-12 timmar.
5.    När temometern visar 60oC är köttet rosa inuti.
6.    Skala och klyfta löken, pressa vitlöken.
7.    Krossa pepparkornen och grovhacka örtkryddorna.
8.    Koka upp vattnet och lägg i salt, löksorterna och örtkryddorna.
9.    Låt lagen kallna.
10.  Lägg den något avsvalnade steken i dubbla plastpåsar.
11.  Häll den kalla örtlagen över och tillslut påsen.
12.  Låt steken svalna i lagen.
13.  Det tar ca. 5 timmar.

 

 

Tjälknöl med örtkryddor
6-8 portioner