1 unganka (2,2-2,5 kg)
2 schalottenlökar grovhackade
25 g krossad vitpeppar
40 g smör till såsen
1o 5 smör till stekning
1 lagerblad
1 kvist timjan (10 g)
5 dl rödvin
8 dl vatten
1 tsk arrowrot

 

1.    Salta och peppra den urtagna och uppbundna ankan.
2.    Skär kråset i mindre bitar.
3.    Salta och peppra även dem.
4.    Stek ankan i 250 graders ungsvärme i smöret i en gryta.
5.    Stek först i 20 min på var sida.
6.    Sen 10 min på rygg.
7.    Lyft upp ankan och låt stek saften rinna åter i grytan.
8.    Låt den vila på ett fat i 10 minuter.
9.    Skär loss låren och bröst bitarna.
10.  Ta ur de små filéerna.
11.  Håll köttet varmt.
12.  Skär skrovet i bitar och lägg dem i grytan.
13.  Tillsätt lagerblad, timjan, peppar och lök.
14.  Låt koka på spisen några minuter.
15.  Skumma av fettet.
16.  Tillsätt rödvin och vatten.
17.  Koka upp och rör om ordentligt.
18.  Rör ut arrowroten i lite vatten.
19.  Tillsätt den i grytan.
20.  Låt koka samman tills 2,5 dl återstår.
21.  Sila såsen och avrunda med smör.
22.  Skär bröstbitarna diagonalt och dela låren vid leden.
23.  Placera ankan på ett fat och garnera med sås och brocoli.
24.  Servera med tex majrovor.

 

 

Unganka med pepparsås
4 portioner