5 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl grovhackade torkade aprikoser
1 dl russin
1 dl valnötter (hasselnötter)
1 l filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörksirap Eller 1 dl honung + 1 dl ljussirap

 

1.    Sätt ugnen på 175 grader.
2.    Blanda alla mjölsorter med salt, fröna, aprikoser, russin och nötter i en bunke.
3.    Nötterna kan grovhackas eller användas hela.
4.    Blanda noga ihop filmjölk, bikarbonat och sirap.
5.    Tillsätt mjölblandningen.
6.    Rör försiktigt till en jämn tjock smet.
7.    Smörj 2 1,5 liters bakformar väl.
8.    Eller använd bakplåtspapper i formarna.
9.    Fyll dem med smeten och strö över lite mjöl.
10.  Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 1 1/2 timma.
11.  Täck med folie om dom blir för mörka.
12.  Pröva med sticka så de känns torra.
13.  Stjälp upp bröden på galler.
14.  Låt dem vila inlindade i kökshandukar.
15.  Smakar bäst om dom får vila i 24 timmar innan dom äts.
16.  Gott med Philadelphiaost ihoprörd med vattenkrasse och lite salt.
17.  
18.  Källa: Birgitta Ulfberg/Markus Ulfberg

 

 

Valda Bröd
2 bröd