ca 1 1/4 kg älg-, ren, eller rådjurskött med ben
eller 500 g benfritt kött.

Marinad

3 dl rödvin
2 msk olja
2 kryddmått svartpeppar
1 - 2 tsk krossade torkade enbär
1 söndersmulat lagerblad
ca 3 msk margarin
1 tsk salt
ca 3 dl marinad
1 - 2 burkar svamp, gärna kantareller à ca 200 g)
2 - 3 gula lökar
(1 tsk timjan)
2 msk vetemjöl
1/2 dl vatten
1 dl grädde
1/2 - 1 msk soja
1 - 2 msk vinbärsgelé eller messmör

 

1.    Skär köttet i mindre bitar.
2.    Lägg det i en stor kraftig plastpåse.
3.    Blanda allt till marinaden.
4.    Häll det över köttet i påsen.
5.    Knyt till påsen och låt den ligga i rumstemperatur ca 12 timmar.
6.    Häll av och sila marinaden.
7.    Torka av köttet med hushållspapper.
8.    Bryn köttet i lite fett i omgångar och lägg över det i en gryta.
9.    Salta och späd med marinaden.
10.  Koka under lock på svag värme tills köttet är nästan mört, 45 - 60 min.
11.  Häll av och spara spadet från svampen.
12.  Skala och hacka löken.
13.  Fräs först svamp, sedan lök i lite fett i en panna och blanda det i grytan.
14.  Vispa ur pannan med svampspadet och häll skyn i grytan.
15.  Smaksätt ev med timjan.
16.  Koka tills köttet är mört.
17.  Vispa ut mjölet i vattnet och grädden och blanda det i grytan.
18.  Koka några min och smaka av med soja och gelé eller messmör.
19.  Servera med kokt potatis, gröna bönor och gelé.

 

 

Vinmarinerat vilt i gryta
4 portioner