Zebrafilé 600,0 gram
Potatis 1,0 kilo
Gräddfil 1,0 dl
Salt & peppar
Rosmarin (torkad)
Smör till stekning

Whiskysås
Grädde 2,0 dl
Kalvfond (konc) 1,5 msk
Whisky 10,0 cl
Salt & peppar
Matlagningsmjöl

 

1.    Hetta upp smör i en stekpanna.
2.    Stek köttet på medelhög värme i 5 min på varje sida.
3.    Tillsätt kryddorna.
4.    Låt köttet vila i minst 10 min innan det skärs i skivor.
5.    Skala och riv potatisen.
6.    Värm fritösen till 180 grader och fritera potatisen i ca 2 min.
7.    Häll whiskyn i en kastrull.
8.    Låt koka på medellåg värme till vätskan har reducerats till halva mängden.
9.    Häll i grädde och fond och låt såsen sjuda på lägsta värme i ca 5 min.
10.  (Önskas tjockare sås, tillsätt lite matlag-ningsmjöl).
11.  Smaka av såsen med salt och peppar och späd ev. med lite steksky eller vatten.
12.  Upprepa friteringen när potatisen har kallnat.
13.  Tag upp den när den fått fin gyllenbrun färg.
14.  Strö över salt.
15.  Tag gräddfilen och spritsa över köttet i ett dekorativt mönster.
16.  För att demonstrera att det är zebrafilé.
17.  Servera gärna potatis och zebrafilé med whiskeysås och syltlök.

 

 

Zebrafilé
4 portioner